• Ναταλία

Αυγά για πρωινό: η λύση για καλύτερο έλεγχο του διαβήτη τύπου 2;

Updated: Apr 17, 2020


Μια νέα έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να επωφεληθούν από ένα πρωινό πλούσιο σε λιπαρά και χαμηλό σε υδατάνθρακες, καθώς είναι ικανό να βελτιώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και πιθανότατα να μειώσει και άλλες επιπλοκές του διαβήτη.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε σε δύο ημέρες κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες (διαβητικοί με καλό γλυκαιμικό έλεγχο) κατανάλωσαν δύο διαφορετικά πρωινά: ομελέτα τη μια ημέρα, και χυλό βρώμης με φρούτο την άλλη. Τα υπόλοιπα γεύματα μέσα στην ημέρα ήταν ακριβώς ίδια. Τα επίπεδα γλυκόζης παρακολουθούνταν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας με ειδική συσκευή. Παράλληλα, αξιολογείτο η όρεξη, τα επίπεδα κορεσμού καθώς και η διάθεση για κατανάλωση γλυκού ή αλμυρού σνακ, σύμφωνα με τα λεγόμενα των συμμετεχόντων.

Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ενός πρωινού υψηλού σε λιπαρά και πολύ χαμηλού σε υδατάνθρακα, απέτρεψε τελείως την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης μετά το πρωινό. Αυτό συντέλεσε στη συνολική μείωση των επιπέδων γλυκόζης κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε μια σταθερότητα στις μετρήσεις σακχάρου για τις επόμενες 24 ώρες.

Δεν σημειώθηκαν διαφορές στα επίπεδα γλυκόζης μετά τα επόμενα γεύματα της ημέρας, γεγονός που υποδηλώνει ότι το αποτέλεσμα μπορεί να αποδοθεί στη διαφορετικότητα του πρωινού γεύματος. Επίσης, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι το πρωινό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες επιδείνωσε τα επίπεδα γλυκόζης μετά τα άλλα δύο γεύματα της ημέρα (μεσημεριανό και δείπνο).

Τα αποτελέσματα αποτέλεσαν έκπληξη για τους ερευνητές, που ναι μεν περίμεναν πως η κατανάλωση υδατάνθρακα σε ποσοστό <10% θα παρεμπόδιζε μια απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά το πρωινό γεύμα, αλλά δεν μπορούσαν να φανταστούν την επίδραση που θα είχε κάτι τέτοιο στον συνολικό γλυκαιμικό έλεγχο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης προβάλλουν τα πιθανά οφέλη μιας αλλαγής στην κατανομή των μακροθρεπτικών συστατικών στα γεύματα της ημέρας, και πιο συγκεκριμένα, με τον περιορισμό των υδατανθράκων στο πρωινό γεύμα -με κατανάλωση ενός ισορροπημένου μεσημεριανού και δείπνου- έναντι μιας ομοιόμορφης κατανάλωσης υδατανθράκων καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας όπως συνηθίζεται να συστήνεται στους διαβητικούς ασθενείς.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της έρευνας, ήταν η μειωμένη πείνα και επιθυμία των συμμετεχόντων για γλυκά τρόφιμα μέσα στην ημέρα, μετά την κατανάλωση ενός πρωινού χαμηλού σε υδατάνθρακες.

Είναι γνωστό ότι οι μεγάλες μεταβολές στα επίπεδα γλυκόζης ορού είναι επιβλαβείς για τα αγγεία, τα μάτια και τα νεφρά. Η ένταξη λοιπόν ενός πολύ χαμηλού σε υδατάνθρακα και υψηλού σε λιπαρά πρωινού στη διατροφή των διαβητικών τύπου 2, μπορεί να είναι ένας πρακτικός και εύκολος τρόπος να μειωθούν τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης που συνήθως προκύπτουν μετά το πρωινό γεύμα, καθώς και οι σχετικές επιπλοκές για τους διαβητικούς. Μια μικρή λοιπόν αλλαγή στη διατροφή μπορεί να είναι αρκετή για ένα μεγαλύτερο όφελος.

Πηγή:

University of British Columbia Okanagan campus. "Eggs for breakfast benefits those with diabetes: Low-carb breakfast improves control of blood glucose levels." ScienceDaily. ScienceDaily, 11 April 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190411101835.htm>.


Original study:

Courtney R Chang, Monique E Francois, Jonathan P Little. Restricting carbohydrates at breakfast is sufficient to reduce 24-hour exposure to postprandial hyperglycemia and improve glycemic variability. The American Journal of Clinical Nutrition, 2019; DOI: 10.1093/ajcn/nqy261


28 views0 comments