• Ναταλία

Blue magic!


Η σπιρουλίνα είναι ένα συμπλήρωμα που όλοι λίγο-πολύ έχουμε ακούσει. Τη βρίσκουμε σε μορφή σκόνης ή χαπιού και είναι γνωστή για την ενέργεια που δίνει στον οργανισμό μας.

Τι είναι όμως η σπιρουλίνα;

Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροφύκι που αναπτύσσεται σε αλκαλικές λίμνες πλούσιες σε μέταλλα. Μάλιστα ευδοκιμεί και στην Ελλάδα, στην περιοχή Νιγρίτα των Σερρών. Η σπιρουλίνα έχει βαθύ πράσινο χρώμα, κάτι που προκύπτει από τα δυο βασικά συστατικά της: τη χλωροφύλλη (έντονο πράσινο χρώμα) και τη φυκο-κυανίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με μπλε χρώμα.

...και πώς προκύπτει η μπλε σπιρουλίνα;

Η μπλε σπιρουλίνα αποτελεί ένα από τα top health food trends του 2018 και κυκλοφορεί στο εμπόριο σε μορφή σκόνης. Η μπλε σπιρουλίνα, προκύπτει από την απομόνωση της φυκο-κυανίνης από την σπιρουλίνα μέσω της μεθόδου της εκχύλισης. Το χρώμα της είναι απόλυτα φυσικό, ενώ διατηρεί πολλές ευεργετικές ιδιότητες της σπιρουλίνας, χωρίς μάλιστα να έχει τη δυσάρεστη γεύση της.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της σπιρουλίνας;

Η σπιρουλίνα είναι οπλισμένη με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, καροτενοειδή και αντιοξειδωτικά. Δεν αποτελεί τυχαία λοιπόν ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής.

Πιο συγκεκριμένα η σπιρουλίνα:

  1. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και η προσθήκη της σε κάποιο ρόφημα ή γεύμα αποτελεί ιδανικό boost για όσους έχουν αυξημένες ανάγκες σε αυτή. Η φυτική της προέλευση μάλιστα, την κάνει μια ιδανική εναλλακτική για τους vegetarians/ vegans.

  2. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας (ιδανικό για όσους γυμνάζονται), στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην τόνωση του ανοσοποιητικού.

  3. Ακόμα και σε πολύ μικρή ποσότητα, είναι πιο πλούσια σε βιταμίνη B12 από το συκώτι, και άρα αποτελεί πολύ καλή εναλλακτική πηγή βιταμίνης B12 για τους vegans που ούτως ή άλλως πρέπει να λαμβάνουν αυτή τη βιταμίνη συμπληρωματικά.

  4. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δηλαδή βοηθάει στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που ενοχοποιούνται για καρκινογένεση.

  5. Ενώνεται με τα βαρέα μέταλλα που είναι ενοχοποιημένα για τη συμβολή τους σε πολλά προβλήματα υγείας, και βοηθά στην απομάκρυνσή τους από τον οργανισμό.

  6. Βοηθά στην βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος ενισχύοντας την καλή μικροχλωρίδα του εντέρου.

  7. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη, βοηθά στην αύξηση της αίσθησης του κορεσμού και στην καταστολή της όρεξης, κάτι που μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους.

Υπάρχει κάποιος που πρέπει να αποφύγει τη σκόνη μπλε σπιρουλίνας;

Παρά την αποδεδειγμένη ασφάλεια της σπιρουλίνας, υπάρχουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται σε ορισμένα άτομα (π.χ. γαστρεντερικές ενοχλήσεις), είτε λόγω αλλεργικής αντίδρασης, είτε όταν η σπιρουλίνα δεν έχει ληφθεί σωστά (π.χ. κατανάλωση σε μεγαλύτερη δόση από τη συνιστώμενη ή κατανάλωση χωρίς επαρκή πρόσληψη υγρού).

Η σπιρουλίνα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αμινοξέα, καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα με μεταβολικά νοσήματα (π.χ. φαινυλκετονουρία), καθώς αδυνατούν να μεταβολίσουν πολλά από αυτά. Επίσης, λόγω της ανάμειξής της στην τόνωση του ανοσοποιητικού, καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, αφού η κατανάλωσή της πιθανώς να αναζωπυρώσει την πάθηση. Τέλος, η κατανάλωση μπλε σπιρουλίνας δεν συνιστάται σε γυναίκες που θηλάζουν ή κυοφορούν.

Πού μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την μπλε σπιρουλίνα;

Η σκόνη της μπλε σπιρουλίνας μπορεί να προστεθεί μέσα σε smoothies, açai bowls, αρτοσκευάσματα, noodles ή ζυμαρικά, δίνοντας ένα εντυπωσιακό μπλε χρώμα και παράλληλα όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που αναφέραμε. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 1-5 γραμμάρια (έως 1 κουταλάκι του γλυκού), οπότε προσοχή στις υπερβολές!

Τώρα ξέρετε πού να στραφείτε όταν νιώσετε τις δυνάμεις σας να σας εγκαταλείπουν και χρειάζεστε επειγόντως ένα τονωτικό boost ενέργειας! Η μπλε σπιρουλίνα ήρθε για να μείνει!!


22 views0 comments