• Ναταλία

Ευερέθιστο έντερο και δίαιτα Fodmap

Updated: Apr 4, 2020


Αυτή η δίαιτα σε λίγο θα συζητιέται από πολλούς και είμαι τυχερή γιατί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συζητήσω πριν μια τετραετία σε ένα συνέδριο στη Σκωτία την τότε πρωτοποριακή αυτή διατροφή, που ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, με τον άνθρωπο που την εφήρμοσε πρώτος στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον καθηγητή του Kings College, Kevin Whelan.

Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται η δίαιτα FODMAP;

Είναι μια δίαιτα που απευθύνεται σε άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δηλαδή από γαστρεντερικά συμπτώματα, φουσκώματα, μετεωρισμό, τυμπανισμό, δυσκοιλιότητα, διάρροια χωρίς όμως να τους έχει γίνει διάγνωση ότι πάσχουν από κάποια παθολογική κατάσταση (π.χ. νόσο Crohn, ελκώδη κολίτιδα).

Η δίαιτα FODMAP βασίζεται στον περιορισμό συγκεκριμένων υδατανθράκων που έχουν ενοχοποιηθεί για τα παραπάνω συμπτώματα και η ονομασία της προέρχεται από τα αρχικά των τροφών που πρέπει να περιοριστούν/ αποκλειστούν κατά την εφαρμογή της (Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols) δηλαδή: Ζυμώσιμοι Ολιγο-, Δι-, Μονο-σακχαρίτες, και πολυόλες. Αυτοί είναι υδατάνθρακες δεν απορροφώνται επαρκώς στο λεπτό έντερο. Αυξάνουν την ποσότητα νερού στο λεπτό έντερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, και περνούν στο παχύ έντερο όπου υφίστανται τη διαδικασία της ζύμωσης. Αυτή η ζύμωση οδηγεί στην παραγωγή αέρα και σε συμπτώματα όπως μετεωρισμός, φούσκωμα και κοιλιακό άλγος που μπορεί να είναι πιο έντονα σε κάποιο μερίδιο του πληθυσμού.

Τα FODMAPs εμφανίζονται σε πληθώρα τροφών:

  • Ολιγοσακχαρίτες: π.χ. φρουκτάνες σε σιτάρι, κριθάρι, ορισμένα λαχανικά και γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες στα όσπρια

  • Δισακχαρίτες: π.χ. λακτόζη στο γάλα και τα παράγωγά του

  • Μονοσακχαρίτες: π.χ. φρουκτόζη στο μέλι, στα φρούτα και στους χυμούς

  • Πολυόλες: π.χ. σορβιτόλη και μαννιτόλη σε διάφορα φρούτα, λαχανικά και σαν τεχνητά υποκατάστατα της ζάχαρης σε τσίχλες και light προϊόντα

Μια διατροφή χαμηλή σε FODMAPs, είναι εμπεριστατωμένα ο πιο επιτυχημένος τρόπος βελτίωσης των γαστρεντερικών συμπτωμάτων που προκύπτουν στα άτομα με λειτουργικές διαταραχές του εντέρου.

Η εφαρμογή της δίαιτας FODMAP χωρίζεται σε 3 στάδια:

  • Στάδιο 1ο Αποκλεισμός: Σε αυτό το στάδιο μειώνετε τη λήψη FODMAP αποκλείοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs για 4-8 εβδομάδες, καθώς αυτό έχει οριστεί ως ένα επαρκές χρονικό διάστημα για να φανεί εάν τα συμπτώματα δείχνουν σημάδια βελτίωσης.

  • Στάδιο 2 Επανένταξη: Εάν τα συμπτώματα έχουν βελτιωθεί με την εφαρμογή της διατροφής αποκλεισμού των FODMAP, είναι σημαντικό να επανεντάξετε κάποιες τροφές υψηλές σε αυτούς τους υδατάνθρακες. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε σε ποια τρόφιμα είστε πιο ευαίσθητοι, καθώς και να προσδιορίσετε σε τι ποσότητα τροφές υψηλές σε FODMAP προκαλούν τα συμπτώματά σας.

  • Στάδιο 3 Εξατομίκευση: Ο μακροπρόθεσμος στόχος μιας δίαιτας χαμηλής σε FODMAP είναι να εξατομικεύσετε τη διατροφή σας, ώστε να αποφεύγετε μόνο όσες τροφές σας προκαλούν δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα και να επιστρέψετε σε μια κατά τα άλλα κανονική δίαιτα.

Η διατροφή χαμηλή σε FODMAP είναι αποτελεσματική για περίπου 70% των ατόμων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που τη δοκιμάζουν. Παρ’ ότι φαίνεται να βελτιώνει τα γαστρεντερικά συμπτώματα, δεν υπάρχει ένδειξη μέχρι στιγμής, ότι λειτουργεί για συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, δερματικές παθήσεις και παθήσεις των αρθρώσεων που έχουν επίσης συσχετιστεί με το παραπάνω σύνδρομο.

Η συγκεκριμένη δίαιτα δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται χωρίς παρακολούθηση από ειδικό για τους παρακάτω λόγους:

1) Ενώ κυκλοφορούν λίστες με προϊόντα υψηλά και χαμηλά σε FODMAPs στο διαδίκτυο, συχνά τα FODMAPs βρίσκονται κρυμμένα σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα. Κάτι τέτοιο απαιτεί να γνωρίζει κανείς πώς να διαβάσει τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων, κάτι που δεν συνηθίζεται από τον μέσο καταναλωτή. Συνεπώς, για να μπορέσει να τηρηθεί απόλυτα το πρώτο στάδιο της διαδικασίας αποκλεισμού των FODMAPs, καλό είναι να υπάρχει καθοδήγηση από κάποιον ειδικό.

2) Λόγω του πόσο πρόσφατα έχει εμφανιστεί και τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη διατροφή, πολλές ανακρίβειες μπορεί να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, κάτι που, χωρίς την απαραίτητη επαγγελματική καθοδήγηση, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε όποιον προσπαθήσει να την εφαρμόσει.

3) Το να ακολουθήσει κανείς μόνος του μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAP χωρίς την επίβλεψη και την υποστήριξη ενός ειδικού, σημαίνει ότι μπορεί να αποκλείει εν αγνοία του ορισμένες τροφές και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για καλή υγεία. Ένας ειδικός, θα φροντίσει η διατροφή σας να παραμείνει ισορροπημένη και χωρίς ελλείψεις παρά τον αποκλεισμό των ενοχοποιημένων τροφών.

4) Εάν μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAP δεν τηρηθεί ευλαβικά, τότε είναι απίθανο να είναι αποτελεσματική. Είναι άρα καλύτερο να λάβετε τις απαραίτητες πληροφορίες και τη σωστή καθοδήγηση από κάποιον ειδικό εξαρχής.


236 views0 comments