• Ναταλία

Forever young!


Όσο μεγαλώνουμε, συγκεντρώνουμε «χαλασμένα» κύτταρα. Όταν αυτά τα κύτταρα φτάνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο φθοράς, περνούν από μια δική τους διαδικασία γήρανσης που ονομάζεται κυτταρικός γηρασμός. Τα κύτταρα εκκρίνουν επίσης φλεγμονώδεις παράγοντες που δίνουν εντολή στο ανοσοποιητικό σύστημα να «ξεφορτωθεί» αυτά τα χαλασμένα κύτταρα που προκύπτουν. Και ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα των νεότερων ανθρώπων είναι υγιές και μπορεί να προβεί σε αυτή τη διαδικασία, το ανοσοποιητικό σύστημα μεγαλύτερων ανθρώπων δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό. Σε μεγαλύτερες λοιπόν ηλικίες, αρχίζει να αυξάνεται η συγκέντρωση τέτοιων «χαλασμένων» κυττάρων που δημιουργούν ένα επίπεδο φλεγμονής στον οργανισμό και εκκρίνουν ένζυμα που υποβιβάζουν την ποιότητα των ιστών.

Μια ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Minnesota ανακάλυψε ένα φυσικό στοιχείο (Fisetin) που συναντάται σε πολλά φρούτα και λαχανικά (μεγαλύτερη συγκέντρωση στις φράουλες και στα μήλα), το οποίο μειώνει τα επίπεδα αυτών των «χαλασμένων» κυττάρων στον οργανισμό. Βρήκαν ότι η χορήγηση αυτής της ουσίας σε ποντίκια που βρίσκονταν στο τέλος της ζωής τους, έδειξε βελτίωση στην υγεία και στο προσδόκιμο ζωής τους. Είναι η πρώτη φορά που έρευνα δείχνει τα αποτελέσματα ενός φαρμάκου σε συγκεκριμένα υποσύνολα κατεστραμμένων κυττάρων εντός ενός δεδομένου ιστού.

Βέβαια είναι ακόμα πολλές οι έρευνες που πρέπει να γίνουν και πολλά τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν π.χ. σχετικά με τη σωστή δοσολογία κλπ. Είναι μια έρευνα όμως που δίνει ελπίδα ότι μπορεί να υπάρχει κάποια ουσία που μπορεί να βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία.

Φάτε πλούσιες, πολύχρωμες σαλάτες, φτιάξτε υγιεινά smoothies, εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά και μείνετε νέοι για πάντα!

Πηγή: Science Daily

Original έρευνα: Matthew J. Yousefzadeh, Yi Zhu, Sara J. McGowan, Luise Angelini, Heike Fuhrmann-Stroissnigg, Ming Xu, Yuan Yuan Ling, Kendra I. Melos, Tamar Pirtskhalava, Christina L. Inman, Collin McGuckian, Erin A. Wade, Jonathon I. Kato, Diego Grassi, Mark Wentworth, Christin E. Burd, Edgar A. Arriaga, Warren L. Ladiges, Tamara Tchkonia, James L. Kirkland, Paul D. Robbins, Laura J. Niedernhofer. Fisetin is a senotherapeutic that extends health and lifespan. EBioMedicine, 2018; DOI: 10.1016/j.ebiom.2018.09.015


16 views0 comments