• Ναταλία

Διαλειμματική νηστεία: έχει αποτέλεσμα;


Μια νέα μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα της διακεκομμένης νηστείας, – ενός είδους νηστείας που περιορίζει την κατανάλωση φαγητού σε συγκεκριμένες ώρες ανά ημέρα, – στην απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 23 εθελοντές (μέσος όρος ηλικίας: 45 ετών/ μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος: 35kg/m2) και το «πείραμα» είχε ως εξής: οι διαιτώμενοι μπορούσαν να καταναλώσουν όποια τροφή και σε ό,τι ποσότητα το επιθυμούσαν στο διάστημα μεταξύ 10π.μ. και 6μ.μ. Τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας έπρεπε να παραμείνουν νηστικοί, καταναλώνοντας μόνο νερό ή ροφήματα χωρίς θερμίδες. Η έρευνα καθώς και η παρακολούθηση των διαιτωμένων διήρκησε 12 εβδομάδες.

Η έρευνα έδειξε ότι σε σύγκριση με το control group που ακολουθούσε ένα άλλο είδος δίαιτας που βασιζόταν στη νηστεία (αποχή από το φαγητό ορισμένες ημέρες της εβδομάδας αντί για ώρες μέσα στην ίδια ημέρα), αυτή που περιόριζε την κατανάλωση τροφής σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, είχε σαν αποτέλεσμα την κατανάλωση 350 λιγότερων θερμίδων και μείωση στις τιμές της συστολικής πίεση. Δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο διαιτών όσον αφορά στην απώλεια λιπώδους ιστού, την αντίσταση στην ινσουλίνη και στις τιμές της χοληστερόλης.

Αυτή η έρευνα μας δείχνει ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια βάρους πέρα από τους συνηθισμένους (περιορισμός θερμίδων ή αποκλεισμός ορισμένων τροφών). Επίσης παρατηρήθηκαν λιγότερα drop-outs (διακοπή της δίαιτας πριν τη λήξη της έρευνας) από τους διαιτώμενους σε σχέση με αυτά που παρατηρούνται σε άλλες δίαιτες που βασίζονται στη νηστεία για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας.

Τα αρχικά αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι λοιπόν ελπιδοφόρα για το μοτίβο της διακεκομμένης νηστείας ως μεθόδου απώλειας βάρους σε παχύσαρκα άτομα. Χρειάζονται όμως περισσότερες τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες που θα εξετάσουν τα αποτελέσματα σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Πηγές:

  • University of Illinois at Chicago. "Daily fasting works for weight loss, finds report on 16:8 diet." ScienceDaily. ScienceDaily, 18 June 2018. <www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180618113038.htm>.

  • Kelsey Gabel, Kristin K. Hoddy, Nicole Haggerty, Jeehee Song, Cynthia M. Kroeger, John F. Trepanowski, Satchidananda Panda, Krista A. Varady. Effects of 8-hour time restricted feeding on body weight and metabolic disease risk factors in obese adults: A pilot study. Nutrition and Healthy Aging, 2018; 4 (4): 345 DOI: 10.3233/NHA-17003


78 views0 comments