• Ναταλία

Δυσανεξία στη λακτόζη: τι πρέπει να γνωρίζω;


Πολύ συχνά κόσμος παραπονιέται ότι η κατανάλωση γάλακτος ή γιαουρτιού του προκαλεί φούσκωμα ή πόνο. Αυτό είναι δείγμα ότι μπορεί να έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Η λακτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που περιέχεται στο ζωικό γάλα και τα προϊόντα του, όπως είναι η φρουκτόζη στα φρούτα και η οποία τους δίνει αυτή την ήπια γλυκιά γεύση. Για να διασπαστεί η λακτόζη μέσα στον οργανισμό, χρειάζονται επαρκείς ποσότητες του ενζύμου λακτάση. Σε κάποια άτομα, αυτό το ένζυμο είτε δεν υπάρχει καθόλου, είτε δεν παράγετ

αι σε αρκετή ποσότητα ώστε να γίνει η διάσπαση της λακτόζης. Η παραγωγή του ενζύμου αυτού ούτως ή άλλως μειώνεται με την πάροδο των χρόνων στον άνθρωπο. Έτσι η λακτόζη που δεν έχει διασπαστεί παραμένει στο έντερο προκαλώντας φούσκωμα, τυμπανισμό, κοιλιακό πόνο ή/ και διάρροια. Δυσανεξία ονομάζουμε λοιπόν αυτή την αδυναμία διάσπασης την λακτόζης.

Ενώ ορισμένοι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν κάποιες ποσότητες γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς παρενέργειες, άλλοι μπορεί να μην ανέχονται ακόμα και πολύ μικρές ποσότητες λακτόζης. Τα τυριά και το γιαούρτι είναι συνήθως πιο ανεκτά καθώς περιέχουν μικρότερες ποσότητες λακτόζης σε σχέση με το γάλα. Αυτό συμβαίνει λόγω των διαδικασιών ζύμωσης που έχουν υποστεί που οδηγούν στο να διασπαστεί κάποιο μέρος της λακτόζης.

Να μην ξεχνάμε ότι εκτός από τις εμφανείς πηγές λακτόζης, μπορεί να υπάρχει κρυμμένη και σε διάφορες επεξεργασμένες τροφές όπως το συσκευασμένο ψωμί, διάφορα αρτοσκευάσματα (κέικ, κρουασάν, μπισκότα), τα δημητριακά πρωϊνού, το παγωτό, οι σοκολάτες καθώς και σε έτοιμα ντρέσινγκ, ζωμούς, σάλτσες, ακόμα και σε φάρμακα! Καλό είναι λοιπόν να ελέγχονται οι ετικέτες των τροφίμων και φαρμάκων για κάποια ένδειξη που θα αναγράφει εάν το προϊόν περιέχει λακτόζη ή όχι, αλλά και η λίστα με τα συστατικά τους ώστε να ανιχνευτούν τυχόν συστατικά που υποδεικνύουν την ύπαρξή της.

Άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη, καλό είναι να αντικαταστήσουν τα προϊόντα γάλακτος στη διατροφή τους με αντίστοιχα προϊόντα χωρίς λακτόζη (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί χωρίς λακτόζη) ή με φυτικά ροφήματα ή επιδόρπια (π.χ. σόγιας, αμυγδάλου, ρυζιού, καρύδας, βρόμης). Τα προϊόντα αυτά έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και πλούσια γευστική ποικιλία, καταφέρνοντας έτσι να ικανοποιήσουν τα γούστα ακόμα και των πιο απαιτητικών. Με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να συνεχίσει να προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς τις δυσάρεστες παρενέργειες.


16 views0 comments